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Gasthaus zur Oper

The art of the perfect Wiener Schnitzel

At the restaurant you’ll find an exciting symbiosis between Viennese tradition and modern design. The culinary focus is on Wiener schnitzel, prepared according to the original recipe and using the choicest cut of veal, and other Viennese specialties. Contemporary cuisine favorites, such as grilled fish and meat, pasta and seasonal dishes, are also prominently featured on the menu. To accompany your meal, try a specially brewed beer by the city’s largest brewery. Or enjoy a carefully selected wine. Pleasantly shady alfresco seating is available during the summer months.

Gasthaus zur Oper Innenansicht

Plachuttas
Gasthaus zur Oper

Walfischgasse 5-7
1010 Wien
Tel.: 01/51 222 51
Fax: 01/51 222 51 20
> oper(at)plachutta.at

Approach

Opening Hours
Open daily:
11.00 am to 00.30 am
Orders are taken
until 11.15 pm

Reserve now

 

Das Original Wiener Schnitzel im Gasthaus zur Oper

The art of the perfect Wiener Schnitzel

Plachutta´s Gasthaus zur Oper serves authentic Wiener schnitzels made with the best cuts of veal and fried until crispy golden brown.

The story of Wiener Schnitzel

The name ”Wiener (Viennese) schnitzel” dates to the mid-19th century. The now classic dish may have originated in northern Italy as the costoletta alla milanese, a similarly prepared but thicker veal cutlet. Legend has it that in 1857 the famous Austrian field marshal Count Joseph Radetzky brought the recipe back to Vienna from the Italian territories under Habsburg rule.

As the story goes, when Radetzky submitted a report on the situation in Lombardy, an aide-de-camp to the Austrian Emperor added a side note about a ”deliciously breaded veal cutlet.” Upon Radetzky’s return to the imperial capital, the Emperor personally requested the recipe. 


Plachutta's recipe for Wiener Schnitzel

 

 

Gallery

At the Gasthaus zur Oper you’ll find an exciting symbiosis between Viennese tradition and modern design. The culinary focus is on Wiener schnitzel, prepared according to the original recipe and using the choicest cut of veal, and other Viennese specialties. Contemporary cuisine favorites, such as grilled fish and meat, pasta and seasonal dishes, are also prominently featured on the menu.

To accompany your meal, try a specially brewed beer produced in the traditional way by the city’s largest brewery. Or enjoy a carefully selected Austrian wine. During the summer months, alfresco dining is available in a spacious courtyard pleasantly shaded by an awning.

 

Das Original Wiener Schnitzel vom Kalb im Gasthaus zur Oper
gedeckter Tisch in Plachuttas Gasthaus zur Oper
der schönste Gastgarten im 1. Bezirk
Außenansicht Plachuttas Gasthaus zur Oper
Gastraum mit Gedeck bei Plachutta
die Logen im Gasthaus Plachutta
gefüllter Paprika mit Erdäpfel bei Plachutta
Rindsroualde im Gasthaus
Gastraum im Plachuttas Gasthaus zur Oper
Schank mit Blick auf Empfang und Eingang
Rindsuppe mit Schöberl, Suppeneinlagen
Der beste Kaiserschmarren Wiens

Approach

Public transport

Straßenbahnlinie 1, 2, D
Station Kärntnerring/Oper
3 minutes distance

U4 Station Karlsplatz
6 minutes distance

U1/U3 Station Stephansplatz
7 minutes distance

U4 Station Stadtpark
10 minutes distance

Garage

Operngarage
Kärntner Straße 51

Kärntnerring-Garage Ringstraßengallerien
Einfahrt Mahlerstraße 6

Ein Auszug aus unserer Speisekarte

GANSLZEIT

Ganslsuppe mit Bröselknödel, jungen Erbsen & Wurzelgemüse5,90
Weidegans mit gefülltem Bratapfel, Rotkraut und Serviettenknödel22,80
Risotto mit gebratener Gänseleber, Kräutern & Grapparosinen20,20


VORSPEISEN

Carpaccio von der Ochsenbeiried mit Trüffelcreme, Rucola & Grana12,90

Tafelspitzsülzchen mit Käferbohnensalat

8,70
Gänseleber Crème Brûlée mit Preiselbeeren, hausgemachtem Brioche13,90

Beeftatar "klassisch" mit Toast, 120g

13,00

. . . . .

SUPPEN

Kräftige Rindsuppe mit hausgemachter Suppeneinlage nach Wahl
Frittaten, Schinkenschöberl, Fleischstrudel

4,30


DAS ORIGINAL IM GASTHAUS ZUR OPER

Wiener Schnitzel mit Erdäpfelsalat aus dem besten Teil des Kalbes

19,20


GEBACKENES

Ausgelöstes Backhuhn im Korb serviert       14,20

Kalbsleber gebacken

15,70



WIENERISCH ESSEN

Schweinsbraten auf Gabelkraut mit Kümmelsaft und Serviettenknödel    13,20
Zwiebelrostbraten von der Ochsenbeiried mit Erdäpfelpüree und Salzgurke19,40
Geröstete Kalbsleber mit Schalotten-Majoransaft und Butterreis15,90
Schulterscherzelgulasch vom Weidochsen  mit Serviettenknödel12,90

Krautfleckerl mit Häuptelsalat        

12,20

Gustostücke vom Weideochsen
Tafelspitz & Schulterscherzel im Kupfertopf serviert mit reichlich Rindsuppe, Wurzelgemüse, Apfelkren, Schnittlauchsauce, Markknochen, Rösterdäpfel, gebähtes Schwarzbrot

19,70
. . . . .

FISCHE, STEAKS UND CO

monatlich wechselnde Spezialitäten



SÜSSES

Somloer Nockerln - eine K & K Spezialität 7,10

Kaiserschmarrn mit hausgemachtem Zwetschkenröster

8,60

Palatschinken mit Marillenmarmelade

6,50

Hausgemachtes Sorbet mit Prosecco & Minze

6,10
. . . . .

ÖSTERREICHISCHE KÄSESPEZIALITÄTEN

Ziege, Kuh und Schaf aus einer Auswahl österreichischer Käsemacher

Kleiner Teller mit Butter, Schwarzbrot, Nüssen

8,70

Großer Teller mit Butter, Schwarzbrot, Nüssen

11,20


Vorbehaltlich etwaiger Änderungen.

Wir freuen uns auf Ihren Besuch!

Plachuttas GASTHAUS zur OPER
Walfischgasse 5-7, 1010 Wien
Tel.:  +43 1 51 222 51
Fax.: +43 1 51 222 51 20
E-Mail: oper(at)plachutta.at

Täglich geöffnet, von 11.00 bis 00.30 Uhr
Küche bis 23.15 Uhr

 

 

 

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